El mestre de la pedra.

   

 Un catxirulo és molt més que una milotxa…[@more@]

                                                 Quina grua el meu estel,

                                                 quin estel la meua grua

                                                 de tant com brilla en el cel

                                                 sembla una donzella nua.

                                    Salvat-Papasseit. El llibre de la rosa als llavis. 

    Pere Cardona Rossell, “Cardoneta” de malnom, fou deixeble i mestre de l’art de la pedra, la prova, els nombrosos catxirulos i construccions en les quals va participar.

    Segons el llibre Els catxirulos de Benaguasil, un catxirulo és un “refugi rústic de pedra seca, cobert habitualment amb una falsa volta”. Per al poble de Benaguasil són tot un emblema de la nostra història, a més a més, de ser un enllaç amb tot l’arc Mediterrani, poblat de catxirulos i altres construccions de pedra molt semblant.

    Personalment per a mi, com a “Cardoneta”, és tot un honor que el meu iaio figure a aquest llibre junt amb altres homes que feren possible esta part arquitectònica de la nostra història, tant pel reconeixement que representa al seu treball i el de la seua colla, com perquè m’ha ajudat a conèixer-lo un poquet millor.

 

                                                          

Llibre Els catxirulos de Benaguasil. Una artesania de pedra en sec. De J. L. Cervera, J. Domínguez i J. V Galiana. Ajuntament de Benaguasil, 2005. En la portada, la fotografia d’un catxirulo.

                                                                    

Colla, any 1955. D’esquerra a dreta: Leopoldo Rodriguez “Saleri”, José Monzó, Pere Cardona “cardoneta” (cap de colla i qui dirigia l’obra), Vicent “el cabrero” i Esteve Burgos. Fotografia i informació estret del llibre Els catxirulos de Benaguasil.

                                                                  
                                                                 Simbol de factura de Cardona i del Polit.

"La calavera de Cardona sembla que prové de les làpides funeràries de les víctimes dels bandolers que es col·locaven als camins i que més tard foren integrades als nostres marges. Sabem que Cardona va construir un marge de pedra seca, al camí de Riba-roja, en el qual aprofità una d’aquestes làpides amb una calavera, símbol que adoptà com a propi en les seues obres posteriors." Ibidem, pàg.62. 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.